Това, което у нас доста прилична на родопския пататник, в Италия е известно като "frico" - традиционно картофено ястие, което е в списъка на Guardian с 12 европейски вкусни ястия, препоръчани от най-добрите готвачи.

Необходими съставки:

300 грама картофи
40 грама свинска мас
200 грама твърдо сирене
40 грама пресни билки (копър, див лук, риган)

Начин на приготвяне:

1. Обелете и настържете картофите, след това ги сложете в купа с вода, за да отстраните излишното нишесте.

2. Загрейте свинската мас в тиган, след това добавете отцедените картофи и запържете до омекване.

3. Добавете настърганото сирене и го разпределете равномерно върху картофите. Пържете за около 5 минути или до златисто кафяво, след това внимателно обърнете палачинките и продължете да пържите около 5 минути.

4. Отгоре добавете пресни билки.