Необходими продукти:

  • сметана - 900 мл - 1 л. течна, сладкарска, неподсладена, 35% масленост
  • кондензирано мляко - 370 г
  • плодове - за гарниране, по желание

Начин на приготвяне:

Разбийте сметаната до кремообразност без да прекалявате, за да не се пресече. Използвайте 900 мл, ако искате по-сладък сладолед, или 1 литър за не чак толкова натрапчива сладост.

Към разбитата сметана добавете на части кондензираното мляко и разбърквайте с плавни движения, за да се задържи сместа възможно по-пухкава.

Когато постигнете хомогенност прехвърлете в съд, подходящ за замразяване. Не е нужна машина за сладолед, нито разбъркване, тъй като и без това си става кремообразен сладоледът.

Покрийте плътно със стреч фолио, хубаво да прилепва, за да не се образуват кристали.

Прибетете във фризер за минимум 6 часа.

Преди сервиране извадете сладоледа, за да се отпусне леко и да ви е по-лесно да загребвате топки или с лъжица. Аз понякога го правя и в индивидуални купички, както на снимката.

Гарнирайте домашния сладолед с кондензирано мляко с плодове по избор и поднесете за радост на малки и големи лакомници.