Спанакът е растение, което е много богато на вода. Той има много ниска калорична стойност, 2,2% протеини, 3,9% въглехидрати и 0,5% мазнини “. Спанакът съдържа:

Фолиева киселина - 50% от препоръчителната дневна доза след хранене
Витамин А-60% от дневната препоръчителна доза след хранене
Витамин С-35% от препоръчваната дневна доза след хранене
Желязо - 20% от дневната препоръчителна доза на хранене
Магнезий-20% от препоръчителната дневна доза след хранене
Рибофлавин-15% от препоръчваната дневна доза след хранене
Калций-10% от препоръчителната дневна доза след хранене
Калий-15% от препоръчваната дневна доза след хранене
Витамин В6-15% от дневната препоръчителна доза след хранене
Витамин Е-15% от дневната препоръчителна доза след хранене

За какво е полезен спанакът?

Спанакът подобрява сърдечната и мускулната функция. Той стимулира функционирането на панкреаса и понижава кръвното налягане, което забавя работата на сърцето и бъбреците. Спанакът е истински детоксикатор за организма, прочиства токсините и събужда всички забавени метаболитни процеси. Спанакът също така укрепва косата, укрепва ноктите и запазва и поддържа жизнеността на кожата. Спанакът запазва здравето на нервната система, но също така укрепва и запазва имунната система, благодарение на високите количества витамини, които съдържа. Огромното количество фолиева киселина ясно показва, че спанакът трябва да се консумира от хора с анемия и бременни жени, спанакът също така съдържа много желязо, така че е ефективен, независимо от това каква е анемията.

За какво да внимаваме?

Спанакът се яде веднага след готвене и след като вече е преминал термична обработка не трябва да се подгрява повторно. Не използвайте твърде много вода, докато готвите спанак, за да запазите качествения хранителен статус.

Супа със спанак и индийско орехче

Съставки:

- 950 мл вода

- 450 г спанак

- индийско орехче

- сол

- ядки

Приготвяне:

Сложете вода в голяма тенджера, и когато заври добавете спанака. Гответе максимум една минута. Разбъркайте, докато получите равномерна смес. Добавете сол и малко индийско орехче.

Можете да украсите супата с едро нарязани орехи.

Добър апетит!