Списъкът с 50-те най-добри десерта в света включва турска баклава, австрийски щрудел от ябълки, както и арабски палачинки, пълнени с крема сирене, сушени плодове и ядки и често с добавка на розова вода и канела.

Сладката и ароматна розова вода е дестилат от розови листенца, но можете и да я замените с някакъв сладък сироп или мед. Има много вариации по темата за арабските палачинки - те се различават както по размер, така и по начин на приготвяне. След пълнене те могат да бъдат сервирани веднага или пържени в масло или запечатани.

Рецепта за арабски палачинки с крема сирене:

Необходими съставки:

За палачинките:

120 г брашно
120 г грис
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка суха мая
1/4 чаена лъжичка сол
580 милилитра гореща вода
35 г смлян шам фъстък
мед по желание

За пълнежа:

1 супена лъжица грис
1 и половина супени лъжици брашно
250 милилитра мляко
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
2 супени лъжици маскарпоне
60 г хляб на кубчета

Начин на приготвяне:

Поставете сухите съставки в купа, след това добавете вода и разбъркайте. Покрийте съда и го оставете да престои 30 минути. Тестото трябва да е по-тънко от това за обикновените палачинки.

Пригответе пълнежа. Смесете грис, брашното и 60 мл мляко и ванилия. Загрейте това на котлона, като добавите останалото мляко и разбърквайър, докато стане гъсто и пенливо. След това добавете маскарпонето и разбъркайте добре, докато се смесят всички съставки, след което добавете кубчетата хляб и оставете да се охлади.

Загрейте тигана и изсипете 2 супени лъжици от палачинковата смес. Печете, докато се появят мехурчета. Палачинките не трябва да се обръщат, достатъчно е да ги изпечете само от едната страна.
Поставете около супена лъжица пълнеж във всяка палачинка, съединете краищата и поставете натрошените шам-фъстъци отгоре.

Поръсете с мед, ако желаете.