Ако обичаме да си хапваме авокадо в различни форми, то вероятно често си приготвяме и гуакамоле. Апетитната разядка, в която добавяме домати, пресен лук, чушка и лимонов сок, е най-популярният начин да консумираме този плод с високо съдържание на мазнини. Но далеч не е и единственият.

И в случая не говорим за авокадо тост, а за една друга вкусна разядка, в която то фигурира, но в малко по-различна и нетрадиционна комбинация - с портокал. Рецептата е публикувана в блога The Meditteranean Dish и нямаме търпение да я опитаме още днес.

Авторката Сузи Карадше я е кръстила авокадо салса заради по-екзотичния вкус, който комбинира кремообразната текстура на авокадото със свежестта на цитрусите. В рецептата има и още няколко съставки, които добавят и средиземноморски привкус. Ето от какво се нуждаем, за да си приготвим разядката за не повече от 10 минути.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Suzy- Mediterranean Food & Diet (@themediterraneandish)

  • 2-3 броя добре узряло авокадо
  • 2 портокала, обелени и нарязани на малки парчета. Може да използваме различни сортове в зависимост от това дали предпочитаме по-сладък или по-кисел вкус
  • 1 малка или средна глава червен лук, нарязан на много ситно. Ако искаме по-ненатрапчиво присъствие, може да заложим на шалот
  • Свежи билки на вкус - например магданоз и мента, нарязани на ситно или в чопъра
  • Прясно изстискан сок от лайм - отново на вкус, но без да става прекалено водно
  • Подправки - сол, черен пипер и сумак (не е задължителен, но е силно препоръчителен за по-наситен вкус)
  • Екстра върджин маслиново масло

След като имаме подготвени всички необходими съставки, единственото, което трябва да направим, е да ги смесим в купа. Първо слагаме авокадото, портокалите и лука. Не бива да използваме блендер, а авокадото намачкваме внимателно с вилица. Добре е да го направим последно, след като всичко останало е готово, за да избегнем потъмняването му.

След това добавяме подправките и лимоновия сок. Най-добре да разбъркваме съставките с дървена лъжица. А при сервиране добавя малка бучка бяло саламурено сирене. Може да консумираме както с хляб, така и с любимия си царевичен или друг вид чипс. Ако нещо от разядката с авокадо остане, можем да съхраняваме в затворен съд за ден-два.

 

Източник: Lifestyle.bg