Пюрето от картофи е на пръв поглед елементарно за приготвяне, но и то има своя майсторлък. Най-приятната текстура, която то може да има, е да бъде пухкаво и да няма бучки. Ето няколко съвета как да постъпите, за да направите перфектно домашно пюре: 

Необходими продукти:

  • картофи - 800 г
  • масло - 50 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • сол - на вкус
  • жълтък - 1 бр. пресен

Начин на приготвяне:

  1. В тенджера налейте вода и оставете за заври. През това време обелете и нарежете картофите, измийте ги добре и ги пуснете във врящата вода, посолете на вкус и варите до омекване на картофите около 25 минути.
  2. Прецедете картофите, поставете ги в купа и с помощта на ръчна преса намачкайте картофите. Към тях поетапно добавяйте маслото, нарязано на парчета (действате бързо и енергично, за да използвате топлината на картофите), бъркате до пълното му разтопяване.
  3. Следва млякото, то трябва да е горещо. С миксер разбивайте пюрето, наливайки на струя горещото мляко до гладка и пухкава смес.
  4. Добавете жълтъка, но само ако сте сигурни, че е от прясно яйце, а ако е нужно, добавете още сол и разбийте до еднородна смес.