Предлагаме ви рецепта за ризото с лапад, киселец и много други зеленчуци и подправки. Получава се вкусно и е подходящо за постите.

Необходимите продукти са:

ориз - 1 ч.ч. бисерен

лапад - 20 листа

киселец - 10 листа

пресен лук - ½ връзка пера

чесън - 1 скилидка

лук - 1 глава

босилек - 1 ч.л. равна сушен и стрит

черен пипер - ½ к.л.

хималайска сол - 1 и ½ ч.л., на вкус

шарлан - 3 с.л.

чай от джоджен - около 2 и ½ ч.ч.

слънчогледови семки - печени, за поръсване

Приготвяне:

В голям керамичен тиган с незалепващо покритие загряваме шарлана и сипваме нарязаните на ситно лук и чесън.

Разбъркваме и след 2-3 минути добавяме бисерния ориз – отмерена 1 ч.ч..

Отново разбъркваме и след няколко минути заливаме с 1 чаша от предварително сварения чай от джоджен. Оставяме ориза да поеме водичката под капак.

След малко разбъркваме и подправяме с хималайска сол, смлян черен пипер и босилек – сушен и стрит. Заливаме с още 1 чаша чай, разбъркваме и поставяме капака.

След като поеме и втората чаша, към ориза добавяме на ситно нарязаните зеленини: ½ връзка пресен лук – пера, 10 листа киселец и 20 листа лапад – без дръжките.

Разбъркваме и доливаме последната чаша чай. Готвим с почти постоянно разбъркване до готовност на вкусното ризото.

Поднасяме пролетното ризото с лапад и киселец по желание оформено с купичка като малка тортичка, украсено с перца пресен лук и поръсено с печени слънчогледови семки.

Източник: gotvach.bg