Пролетната рецепта за леща с картофи и лапад е една вкусна рецепта, която е изцяло в духа на българската национална кухня, като комбинация на вкусове и като комбинация от съставки.

Необходими съставки:

  • Леща 1 чаена чаша
  • Моркови 3 броя
  • Лук 1 глава
  • Чесън 1 глава
  • Лапад 400 грама
  • Картофи 2 броя
  • Олио 1/3 чаена чаша
  • червен пипер 1 чаена лъжица
  • куркума 1 чаена лъжица
  • джоджен 1 чаена лъжица

 

Рецептата:

Първата стъпка от пролетната рецепта за леща с картофи и лапад е подготовката на лещата. Избирате вкусна и качествена леща, която увира добре, като например Добруджанска леща Статев. Заливате лещата с вода и я оставяте за няколко часа, след което я слагате да заври и след като заври ѝ сменяте водата. Варите лещата за около 30 минути, докато е почти сварена.

Междувременно подготвяте всички зеленчуци. Морковите измивате, почиствате и нарязвате на колелца. чесънът обелвате, обелвате и лука и го нарязвате на стино. Обелвате и нарязвате на средно големи кубчета картофите. Лападът измивате, изрязвате дебелата жилка в средата и нарязвате. В тиган сгорещете олиото, добавете лука и запържете за 2-3 минути при непрекъснато бъркане. Добавете към тях скилидките чесън, морковите и картофите, разбъркайте добре за около 3-4 минути, след което добавете червения пипер, куркумата, джоджена и 1 чаена лъжица сол.

Добавете и сварената леща, като залеете с вода, толкова, че да леко покрие продуктите. Варете на тих огън за около 20-30 минути, или докато ястието се сгъсти. Добавете и нарязания лапад варете още 2-3 минути, докато разбърквате.