Необходими продукти:

  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • масло - 2 с.л.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 3 ч.ч.
  • ванилия - 2 прахчета
  • канела - 1 щипка
  • нектарини - 2 броя или няколко кайсии

Начин на приготвяне:

Сварете ориза във вода с щипка сол. След това го сложете към врящото мляко в съд на котлона, в която сте разтворили предварително ванилията и около 1 ч.ч. захар. Разбъркайте добре.

Във форма за печене карамелизирайте около 3/4 ч.ч. захар с 1-2 с.л. вода. Не бъркайте, докато не започне да се карамелизира хубаво и накрая объркайте карамела с маслото.

Върху карамела подредете резенчета нектарини или кайсии, а може и друг плод. Сипете ориза и сложете да се пече в силно загряна фурна, докато оризът леко се позасуши.

Готовия сладкиш охладете и обърнете в поднос. Поръсете с малко канела и поднесете.