Необходими съставки: 

  • брашно 3 чаени чаши
  • вода 1 чаена чаша
  • тиква 2 чаени чаши
  • олио 1/2 чаена чаша
  • захар 1 чаена чаша
  • сушени плодове 1 кафена чаша
  • орехи 1 кафена чаша
  • канела 1 чаена лъжица
  • бакпулвер 1 пакетче
  • сода за хляб 1/2 чаена лъжица

Рецептата за постен кекс с тиква и сушени плодове в три стъпки:

Първата стъпка от рецептата за постен кекс с тиква и сушени плодове е подготовката на продуктите. Почистете и настържете тиквата, пресейте брашното, заедно с бакпулвера и содата и ги оставете на страна.

С помощта на миксер, или тел, или просто с вилица разбийте течните съставки и захарта, след което малко по малко при непрекъснато разбиване добавете брашнената смес. След като се е получила хомогенна смес добавете орехите, настърганата тиква и нарязаните на дребно сушени плодове. Може да ползвате всякакви сушени плодове – стафиди, смокини, кайсии, сини сливи, даже и фурми. Разбъркайте добре сместа, така че плодовете и тиквата да се разпределят равномерно, а не само в едната част на постния кекс с тиква и сушени плодове.

Намажете формата за кекс с малко олио и изсипете сместа за постния кекс във формата. Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути. За да сте сигурни, че вашият постен кекс с тиква и сушени плодове е изпечен го бучнете с клечка за зъби, ако остане суха, то значи е готов. След като го извадите от фурната и изстине, може да го поръсите с пудра захар. Имайте предвид, че преди да го поръсите с пудра захар трябва задължително да е изстинал, защото в противен случай захарта ще попие в кекса.