Вероятно често похапвате пилешко. Ако традиционните рецепти с него са ви омръзнали обаче, днес ви предлагаме да опитате нещо ново - пикантно печено пилешко с манго.
Уверяваме ви, че няма да останете разочаровани.

Необходими продукти:
• 5 стръка пресен лук
• 2 люти чушки Скоч Боне
• 4 скилидки чесън
• 3 см пресен джинджифил
• 1 ч.л. смлян бахар
• 1/4 ч.л. смляно индийско орехче
• 1/2 ч.л. канела
• 1 ч.л. сушен риган
• 6 стръка прясна мащерка
• 2 с.л. кетчуп
• 3 с.л. соев сос
• 8 горни пилешки бутчета (с кожа и кости) от свободно отглеждани пилета
• сол и черен пипер

• За ориза:
• 350 г дългозърнест ориз
• 400 мл кокосово мляко
• 225 мл вода

За салцата:

• 1 узряло манго
• 1/2 краставица
• 1 лайм
• шепа пресен кориандър

Начин на приготвяне:

• 1. За пикантната джърк марината нарежете на едро лютите чушки със смеките и пресния лук и ги слолжете в блендер/чопър. Добавете листенцата мащерка, обелените скилидки чесън, обеления и нарязан на парчета джинджифил, сушения риган и смлените подправки - бахар, канела и индийско орехче. Смелете. Добавете соев сос, кетчуп и сок от лайм и разбъркайте.
• 2. В голям плик с цип поставете пилешките бутчета и изсипете маринатата върху тях. Затворете плика и хубаво разтръскайте. Поставете в хладилник най-малко за 2 часа.
• 3. Сипете ориза в тенджерка и го залейте с кокосовото мляко и водата. Добавете щедра щипка сол и захлупете. Гответе на тих огън 15 минути.
• 4. За салцата нарежете мангото на малки кубчета. Обелете краставицата и отстранете семките и и я нарежете на малки кубчета. Смесете мангото и краставицата в купа и овкусете със сок от лайм, сол и черен пипер. Разбъркайте много добре. Накрая добавете нарязан на ситно кориандър и разбъркайте отново.
• 5. Извадете месото от хладилника 30 минути преди готвене. Загрейте силно грил-тиган с огнеупорна дръжка и запечатайте маринованите пилешки бутчета за по 3-4 минути от всяка страна. След това ги поставете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути.
• 6. Сервирайте печените пилешки бутчета с ориз и салца с манго.