О, да! Пак прибягваме към картофите! За основно, или пък за гарнитура, картофите са любим и основен продукт, който обичаме под всякаква форма! Икономични рецепти, даващи пълнота в менюто, такива са рецептите с картофи. Рецептата за печени картофи с чесън и масло на фурна е едно бижу в в кулинарните редици. Защото е много лесна, защото е изключително икономична, защото е вкусна като резултат, защото е мултифункционална. Печените картофи с чесън и масло на фурна могат да са в основата на лека вечеря с добавка сирене и свежа салата, но също така са и прекрасно допълнение към всякакво печено месо - към печеното пиле, към дърпаното свинско печено, към агнешкото печено.

Необходими продукти:

картофи - 800 грама (средно големи)

краве масло -30 грама

чесън -3 скилидки (1 стрък пресен)

мащерка -2 чаени лъжици

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за печени картофи е подготовката на картофите. Избирате здрави, средно големи картофи, които измивате много добре, най-добре с по-груба гъба. Не ги белите. Сварявате добре картофите в подсолена вода, като внимавате да не са разварени, а да останат стегнати.

Сварените картофи поставяте в тава, докато са топли смачкайте с всеки един от тях. Разпределете кравето масло върху картофите, между тях сложете нарязания на сутрин чесън, поръсете със сол, добавете и мащерката. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути, докато картофите придобият лек златист загар.

 

Източник: supichka.com