Днес ще ви представим печени ябълки с гранола и сироп от порто:

Продукти:

4 ябълки "Златна превъзходна"

4 пръчки канела

75 г вино порто

75 г захар 

За гранолата:

30 г мед с розмарин

50 г кафява захар

15 мл вода

50 г овесени ядки

60 г филирани бадеми

30 г бадемово брашно

3 г смес от подправки (канела, карамфил, индийско орехче и джинджифил)

25 г сушени кайсии

25 г орехови ядки 

За сиропа:

150 г вино порто

40 г захар

Начин на приготвяне:

1. С помощта на специален уред издълбайте вътрешността със семките на ябълките. Подредете ябълките в тавичка. Във всяка ябълка поставете по 1 пръчка канела. Поръсете със захар и полейте с виното. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути. По време на печенето 1-2 пъти обливайте ябълките с отделилия се сироп.

2. За гранолата смесете в купа овесените ядки, филираните бадеми, нарязаните орехи и сушени кайсии, бадемовото брашно и подправките. Разбъркайте.

3. В тенджерка сипете меда, захарта и водата и разбъркайте докато захарта се разтопи. Залейте сместа с ядки и разбъркайте добре. Пресипете сместа в тавичка, постлана с хартия за печене и я разстелете на един слой. Печете на 170 градуса 10 минути.

4. За сиропа сипете виното и водата в тенджерка и оставете сместа да заври. Захлупете съда и варете на тиг огън до сгъстяване на сиропа.

5. Оелете печените яълки и ги нарежете на кубчета. Разпределете ги в стъклени чаши. Полейте със сироп от порто. Върху ябълките сипете слой гранола.