Днес ще ви представим печени ябълки с гранола и сироп от порто:
Продукти:
4 ябълки "Златна превъзходна"
4 пръчки канела
75 г вино порто
75 г захар
За гранолата:
30 г мед с розмарин
50 г кафява захар
15 мл вода
50 г овесени ядки
60 г филирани бадеми
30 г бадемово брашно
3 г смес от подправки (канела, карамфил, индийско орехче и джинджифил)
25 г сушени кайсии
25 г орехови ядки
За сиропа:
150 г вино порто
40 г захар
Начин на приготвяне:
1. С помощта на специален уред издълбайте вътрешността със семките на ябълките. Подредете ябълките в тавичка. Във всяка ябълка поставете по 1 пръчка канела. Поръсете със захар и полейте с виното. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути. По време на печенето 1-2 пъти обливайте ябълките с отделилия се сироп.
2. За гранолата смесете в купа овесените ядки, филираните бадеми, нарязаните орехи и сушени кайсии, бадемовото брашно и подправките. Разбъркайте.
3. В тенджерка сипете меда, захарта и водата и разбъркайте докато захарта се разтопи. Залейте сместа с ядки и разбъркайте добре. Пресипете сместа в тавичка, постлана с хартия за печене и я разстелете на един слой. Печете на 170 градуса 10 минути.
4. За сиропа сипете виното и водата в тенджерка и оставете сместа да заври. Захлупете съда и варете на тиг огън до сгъстяване на сиропа.
5. Оелете печените яълки и ги нарежете на кубчета. Разпределете ги в стъклени чаши. Полейте със сироп от порто. Върху ябълките сипете слой гранола.
Още от категорията
Виж всички
Как да си направим бърза шарена туршия
Как се приготвя печена тиква по турски
Лесен и бърз начин за приготвяне на кисело зеле в буркан
Акценти
Виж всички
По-голяма ледена пързалка ще радва пловдивчани тази година
Силно земетресение в Гърция се усети и в Пловдив
„Умни” гривни следят самотни възрастни хора в Пловдив
Темите на Traffic News