
Днес ще ви представим печени ябълки с гранола и сироп от порто:
Продукти:
4 ябълки "Златна превъзходна"
4 пръчки канела
75 г вино порто
75 г захар
За гранолата:
30 г мед с розмарин
50 г кафява захар
15 мл вода
50 г овесени ядки
60 г филирани бадеми
30 г бадемово брашно
3 г смес от подправки (канела, карамфил, индийско орехче и джинджифил)
25 г сушени кайсии
25 г орехови ядки
За сиропа:
150 г вино порто
40 г захар
Начин на приготвяне:
1. С помощта на специален уред издълбайте вътрешността със семките на ябълките. Подредете ябълките в тавичка. Във всяка ябълка поставете по 1 пръчка канела. Поръсете със захар и полейте с виното. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути. По време на печенето 1-2 пъти обливайте ябълките с отделилия се сироп.
2. За гранолата смесете в купа овесените ядки, филираните бадеми, нарязаните орехи и сушени кайсии, бадемовото брашно и подправките. Разбъркайте.
3. В тенджерка сипете меда, захарта и водата и разбъркайте докато захарта се разтопи. Залейте сместа с ядки и разбъркайте добре. Пресипете сместа в тавичка, постлана с хартия за печене и я разстелете на един слой. Печете на 170 градуса 10 минути.
4. За сиропа сипете виното и водата в тенджерка и оставете сместа да заври. Захлупете съда и варете на тиг огън до сгъстяване на сиропа.
5. Оелете печените яълки и ги нарежете на кубчета. Разпределете ги в стъклени чаши. Полейте със сироп от порто. Върху ябълките сипете слой гранола.
Още от категорията

Рецепта за хрупкава ягодова пита

Как лесно да си приготвим крокети със сирена

Как да си направим вкусен десерт: Панакота с кафе
Акценти


Снежна покривка изненада Родопите


Катастрофа край Пловдив, огнеборци са вадили човек от кола

Изгорял тир затвори пътя Смолян - Пловдив през Рожен

Нов шеф поема Второ РУ в Пловдив


