Днес ще ви представим печени ябълки с гранола и сироп от порто:
Продукти:
4 ябълки "Златна превъзходна"
4 пръчки канела
75 г вино порто
75 г захар
За гранолата:
30 г мед с розмарин
50 г кафява захар
15 мл вода
50 г овесени ядки
60 г филирани бадеми
30 г бадемово брашно
3 г смес от подправки (канела, карамфил, индийско орехче и джинджифил)
25 г сушени кайсии
25 г орехови ядки
За сиропа:
150 г вино порто
40 г захар
Начин на приготвяне:
1. С помощта на специален уред издълбайте вътрешността със семките на ябълките. Подредете ябълките в тавичка. Във всяка ябълка поставете по 1 пръчка канела. Поръсете със захар и полейте с виното. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути. По време на печенето 1-2 пъти обливайте ябълките с отделилия се сироп.
2. За гранолата смесете в купа овесените ядки, филираните бадеми, нарязаните орехи и сушени кайсии, бадемовото брашно и подправките. Разбъркайте.
3. В тенджерка сипете меда, захарта и водата и разбъркайте докато захарта се разтопи. Залейте сместа с ядки и разбъркайте добре. Пресипете сместа в тавичка, постлана с хартия за печене и я разстелете на един слой. Печете на 170 градуса 10 минути.
4. За сиропа сипете виното и водата в тенджерка и оставете сместа да заври. Захлупете съда и варете на тиг огън до сгъстяване на сиропа.
5. Оелете печените яълки и ги нарежете на кубчета. Разпределете ги в стъклени чаши. Полейте със сироп от порто. Върху ябълките сипете слой гранола.
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш