Продукти:

  • 30 г масло
  • 2 с.л. зехтин
  • 200 г гъби портобело
  • 1 скилидка чесън
  • 75 г крем сирене или маскарпоне
  • 75 г сирене комте или друго алпийско сирене
  • шепа листа магданоз
  • 1 ч.л. прясна мащерка
  • 6 цели бутчета
  • 250 мл пилешки бульон
  • сол и черен пипер

За гарнитура:

  • пюре от картофи
  • бланширан зелен фасул

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте 20 г масло и 1 с.л. зехтин в тиган на умерен огън. Добавете нарязания на ситно чесън и гъбите - нарязани на тънко. Гответе 10 минути, докато течността се изпари. Овкусете със сол и черен пипер. Оставете ги настрана да изстинат.
  2. Разбийте крем сиренето или маскарпонето до пухкавост. Към него добавете другото фино настъргано сирене. Добавете нарязаните на ситно магданоз и мащерка. Разбъркайте. Добавете гъбите при сирената и разбъркайте много добре. Овкусете леко със сол и черен пипер.
  3. Поставете бутчетата с кожата надолу. Напипайте бедрената кост с пръсти. С помощта ностър нож направете по един разрез от двете страни на костта. Оголете костта  и я завъртете в свръзката между двете части на бутчето. Извадете костта като запазите цяло бутчето. Оформилата се дупка напълнете с 1/6 част от сместа с гъби и сирена. Затворете отвора с помощта на коктейлни клечки. Намажете кожата на бутчето със зехтин и поръсете със сол и черен пипер. Направете същото и с останалите бутчета.
  4. Загрейте силно тиган и разтопете в него останалото масло. Запечатайте пълнените бутчета от двете страни, до златисто. ПРехвърлете ги в тавичка за печене и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 25-30 минути. Месото е напълно изпечено, когато при пробождане с шишче сокът, който потича е прозрачен, без никакви оттенъци на розово.
  5. Извадете изпечените бутчета от тавата. Поставете тавата върху котлон и деглазирайте с пилешкия бульон, като остъргвате всички остатъци от месото.
  6. Поднесете пълнените пилешки бутчета, поляти със сос Грейви и гарнитура от картофено пюре и бланширан и после задушен в масло зелен боб.

 Рецепта: 24kitchen