Овесеното мляко е най-близката веган алтернатива на кравето мляко по отношение на вкус и консистенция, докато бадемовото мляко може да бъде доста воднисто.

Какви са ползите от овесеното мляко?

Това е най-близката веган алтернатива на кравето мляко според вкуса и консистенцията, които ще намерите. Бадемовото мляко може да бъде доста воднисто, а овесеното мляко обикновено е малко по-гъсто, което го прави особено полезно при приготвянето на храна. Въпреки че самият овес има много хранителни предимства, напитката се прави предимно с вода. В съдържанието на млякото обаче влизат малко фибри и протеини, които носят две хранителни ползи.

Какви са ползите от бадемовото мляко?

Подобно на овесеното мляко, бадемово също се прави с вода и плътността на хранителните вещества е ниска. Бадемовото мляко обикновено е по-богато на протеини и витамин Е от овесеното. Съдържа и по-ниски нива на захар. Бадемовото мляко е по-богато на мононенаситени мазнини, което е изключително полезно за здравето на мозъка. Освен това за тези, които се опитват активно да контролират теглото си, бадемовото мляко може да е по-добър избор, тъй като съдържа много по-малко калории от овесеното мляко. Например, чаша неподсладено овесено мляко има 80 калории, а същото количество неподсладено бадемово мляко съдържа 40 калории.