Под дърво и камък трябва да търсите българин, който да не обича традиционната ни рецепта за баница. Но все пак експериментите винаги са добра идея, затова днешното  ни предложение за вас включва един по-интересен прочит за това как я приготвите.

Ето как да приготвите вита баница с булгур и сирене:

Необходими продукти:

  • кори за баница - 250 г фини
  • булгур - 1/2 ч.ч.
  • сирене - 250 г
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 6 с.л. с връх
  • сол - 4 щипки
  • олио - 80 мл
  • масло - 25 - 30 г
  • сода бикарбонат - 1 к.л.

Начин на приготвяне:

1. Сваряваме булгура според указанията на пакета - има такъв, който се кипва във вода, съотношение 1:1, и веднага се отстранява от огъня, като се оставя да набъбне под капак. Има и друг, който се вари около 10-15 минути. Прочетете на пакета вашият от кой тип е. Оставяме да се охлади и посоляваме с две шипки сол.

2. В купа разбиваме леко яйцата и при тях слагаме киселото мляко, содата, олиото и две щипки сол. Разбъркваме добре и тогава вътре натрошаваме и сиренето.

3. Разстиламе корите за баница и взимаме две по две, разстилайки равномерно от плънката и булгура, и навивайки на руло.

4. В кръгла намазнена тавичка завиваме рулата, придавайки форма на охлюв. Отгоре подреждаме тънки парченца масло и поставяме в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до зачервяване.

При изваждане от фурната завиваме с кърпа, ако желаем баничката да е мека, в противен случай оставяме да се охлади открита.

 

Рецепта по: Йорданка Ковачева