На 6 декември всяка година се почита Св. Николай Чудотворец. Този празник е известен като Никулден и се чества от моряци, рибари, банкери и пътешественици.

На Никулден празнуват хората, които носят имената Николай - Никола, Нейчо, Николина, Кольо и производни на тях. Счита се, че шаранът е „слуга“ на светеца, тъй като благодарение на тази риба той успява да запуши дупка в кораб и да спаси моряците.

А ето и някои вкусни рецепти за приготвянето на шаран за днешната трапеза:

Рецепта за шаран на фурна

шаран - около 1. 5 кг
сол
червен пипер
черен пипер
зехтин
лимони - 1 бр.
бяло вино - 100 мл
чери домати - 3 бр.
магданоз
зелен лук

Почистете добре шарана от вътрешностите и люспите и разпорете през гърба. Оставете в студена вода да се изкисне. Отцедете и подсушете. Посолете със сол и оставете на хладно рибата да поеме солта. В подходяща тава постелете хартия за печене, намазнете и сложете рибата с кожата надолу. Изцедете лимона и полейте рибата. Посолете с червения и черния пипер, полейте и с малко зехтин. Около рибата налейте виното и сложете да се пече във фурната до готовност. Поднесете печената риба цяла, като украсите с резенчета лимони, зелени подправки, чери домати и маслини и задължително с бяло вино.

Рецепта за пържен шаран

шаран - около 1.5 кг котлети или парчета
сол
черен пипер
лимони - 1 брой
царевично брашно - 1 ч.ч. или повече, за овалване
олио - за пържене

Хубаво осолете парчетата риба и ги поръсете с пипер и изцеден лимонов сок. Оставете да престоят така за 30 минути, загрейте мазнина за пържене в дълбок тиган. Всяко парче риба хубаво се овалва в царевичното брашно, предварително разбъркано с малко сол и черен пипер и се пържи до златисто от двете страни. Готовият пържен шаран отцеждайте върху решетка, под която има хартия за печене.

Печено филе от шаран на фурна

1 шаран
100 мл. олио
2 лимона
1/2 ч.л. черен пипер
сол

Шаранът се почиства добре, измива се с вода и люспите му се отстраняват. Реже се на филета и се поставя в огнеупорна тава. Залива се с олиото и подправките. Полива се с прясно изцеден лимонов сок. Завива се с фолио и се оставя да се пече за около 40 минути при 180 градуса температура, след което фолиото се отстранява и се пече още 15 минути без фолио, докато се позлати.
Накрая по желание се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз и се сервира горещо. Важно е да се внимава, когато се яде, тъй като шаранът е риба с много на брой дребни кости.

Добър апетит!