Обичате ли да похапвате сладки вкусотийки? Kоледните празници са прекрасен момент да се поглезите с някое лакомство. Ако пък очаквате гости, то следващата рецепта несъмнено ще задоволи и най-претенциозните вкусове.

Затова ви предлагаме да опитате този обърнат печен чийзкейк. Вижте как да си го приготвите:

Необходими продукти за 9 порции:

  • 900 г крем-сирене
  • 200 х захар
  • 150 г заквасена сметана
  • 3 с.л. брашно
  • 3 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 2 ч.л. ванилова паста

За карамеления сос:

  • 50 г масло
  • 170 г мед
  • 300 мл течна сметана
  • ½ ч.л. сол

За топинга:

  • 150 г бисквити дижестив
  • 75 г безсолно масло
  • 30 г кафява захар
  • 50 г натурален шоколад
  • 50 г печени лешници

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 160 градуса (140 с вентилатор). Постелете дъното на форма с пружина (диаметър 20 см) с хартия за печене.
2. В купа разбийте крем сиренето със захарта, с помощта на шпатула. Добавте заквасената сметана, брашното, предварително разбитите яйца и ваниловата паста. Разбъркайте до хомогенност, за около 1 минута.
3. Изсипете сместа във формата и изравнете. Печете 1 час. Оставете чийзкейка във фурната, докато тя изстине. След това поставете чийзкейка в хладилника за една нощ.
4. За карамеления сос сложете нарязаното на кубчета масло, захарта и меда в касеролка докато се разтопят. Изключете котлона и добавете сметаната и солта. Разбъркайте.
5. За топинга поставете бисквитите в плик със зип закопчаване и ги натрошете като ги удряте точилка. Пресипете ги в купа и добавете меда, маслото, захарта, нарязаните лешници и шоколад. Разбъркайте добре.
6. Извадете чийзкеййка от формата и го поставете върху подноса. Залейте с карамеления сос и поръсете топинга.