Немската кухня най-често се свързва у нас с различни видове наденички и картофени изкушения. Има и десерти, които могат да ни накарат да си оближем пръстите. Такъв е кезекухенът. Това е немският вариант на чийзкейк.

Той се приготвя много лесно, а вместо с крема сирене се слага извара.

Ето и необходимите съставки:

Брашно 1 1/2 чаена чаша

краве масло 125 грама

яйца 1 брой

бакпулвер 1 чаена лъжица

захар 1/3 чаена чаша

ванилии 1 брой

За пълнежа

Яйца 4 броя

Извара 600 грама

Захар 2/3 чаена чаша

краве масло 50 грама

нишесте 2 супени лъжици

Как да го направите:

Първо пресявате брашното, заедно с бакпулвера. Разбърквате останалите съставки за тестото и малко по малко добавяте и брашното. Месите, докато се получи тесто.                                                                                                         Най-добре е да приготвите Кезекухен във форма за печене с падащи стени. ⅔ от тестото разпределяте по дъното на формата, а останалата ⅓ разпределяте по стените на формата, за да има впоследствие изпеченият Кезекухен стеничка.

За приготвяне на пълнежа на Кезекухена първо разбивате с миксер или тел разтопеното масло заедно със захарта, добавяте едно по едно яйцата и нишестето. Накрая добавяте и изварата като разбърквате добре с вилица. Изсипвате така приготвената смес върху блата.

Печете Кезекухен в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 80 минути, докато придобие леко златист цвят. След като Кезекухен е вече изпечен, изключете фурната и отворете леко вратичката, като го оставите така да постои 10-тина минути. Изстиналият Кезекухен се съхранява в хладилник.