Немската кухня най-често се свързва у нас с различни видове наденички и картофени изкушения. Има и десерти, които могат да ни накарат да си оближем пръстите. Такъв е кезекухенът. Това е немският вариант на чийзкейк.
Той се приготвя много лесно, а вместо с крема сирене се слага извара.
Ето и необходимите съставки:
Брашно 1 1/2 чаена чаша
краве масло 125 грама
яйца 1 брой
бакпулвер 1 чаена лъжица
захар 1/3 чаена чаша
ванилии 1 брой
За пълнежа
Яйца 4 броя
Извара 600 грама
Захар 2/3 чаена чаша
краве масло 50 грама
нишесте 2 супени лъжици
Как да го направите:
Първо пресявате брашното, заедно с бакпулвера. Разбърквате останалите съставки за тестото и малко по малко добавяте и брашното. Месите, докато се получи тесто. Най-добре е да приготвите Кезекухен във форма за печене с падащи стени. ⅔ от тестото разпределяте по дъното на формата, а останалата ⅓ разпределяте по стените на формата, за да има впоследствие изпеченият Кезекухен стеничка.
За приготвяне на пълнежа на Кезекухена първо разбивате с миксер или тел разтопеното масло заедно със захарта, добавяте едно по едно яйцата и нишестето. Накрая добавяте и изварата като разбърквате добре с вилица. Изсипвате така приготвената смес върху блата.
Печете Кезекухен в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 80 минути, докато придобие леко златист цвят. След като Кезекухен е вече изпечен, изключете фурната и отворете леко вратичката, като го оставите така да постои 10-тина минути. Изстиналият Кезекухен се съхранява в хладилник.
Още от категорията
За Нова година: рецепта за истински немски щолен