Италианските готвачи никога не приготвят соса по начин, който отнема време и нерви.

Доматеният сос е любим по цял свят и се съчетава с различни ястия, вкусен е дори, когато просто го излеете върху паста.

Независимо дали готвите кюфтета в сос, спагети или нещо друго, има една грешка, която италианците мразят, когато става въпрос за доматен сос.

Класическият доматен сос се нарича маринара (alla marinara) и се приготвя само от няколко съставки. Трябват ви домати, зехтин, чесън и подправки по ваш избор. И това е.

Сосът за марината, независимо дали го приготвяте от пресни или консервирани домати, се приготвя не само лесно, но и бързо.

Когато казваме „бързо“, наистина го имаме предвид - италианците никога не готвят този сос повече от 15 минути. Доматът е най-здравословен при нагряване, тогава тялото може да използва повечето от здравословните му съставки и всичко, което се готви над 15-20 минути унищожава не само тях, но и вкуса!

Доматен сос, който къкри дълго време, съдържащ повече подправки като лук и други по ваш избор, се нарича sugo di pomodoro или, ако съдържа месо - парцалù. Този сос е напълно различен и не се използва за тестени изделия и други по-бързи ястия.