Сирената са неизменна част от празничните трапези, а точно преди края на годината изданието Taste Altlas публикува традиционната си класация, в която подрежда най-добрите сирена в света за отминаващата година. В списъка са цели 100 вида, но ние ще обърнем внимание само на тези, които се нареждат в топ 10 спрямо потребителските оценки. Със сигурност там има и някой наш любимец.

Без особена изненада челната десетка се доминира от италиански сирена. При тях разнообразието е най-голямо, а качеството им се е доказало във времето, което ги прави и наистина популярни по целия свят. Следват ги френските сирена, които също имат солидна фенска маса.

Подредбата предизвика широка дискусия в социалните мрежи като някои откровено не бяха доволни от нея и твърдяха, че страни като Швейцария и Холандия са останали пренебрегнати. А други пък бяха приятно изненадани от по-нестандартните предложения, заели по-челни места. Ето и кой успя да се намести в топ 10.

10. Grana Padano (Грана Падано)

Италианското твърдо сирене се произвежда за пръв път през XI век. Известно е като едно от малкото пармезанови сирена, които могат да се конкурират с много по-известното Пармиджано Реджано.

Прави се от непастьоризирано, полуобезмаслено краве мляко и се предлага в следните разновидности: Grana Padano, Trentin Grana и Grana Grattugiato. Различава се и спрямо етапите на зреене - от 9 до 16 месеца, над 16 месеца и над 20 месеца.

Снимка 647205

9. Mont d'Or (Мондор)

Това меко, френско сирене се прави от сурово краве мляко. Има кремообразна, почти течна вътрешност, а обвивката му е от смърчова кора, която е неядлива. Предлага се и опаковано в дървена кутия от смърч, която запазва неговия плътен, богат, сладък и тревист вкус и леко кисел вкус. Много подходящо е за фондю.

8. St. André (Сен Андре)

Още едно френско сирене, което често е наричано и "райското сирене". То е крема и се прави от краве мляко в Нормандия. характеризира се с кремообразна текстура с меки и богати аромати и вкусове, които най-добре могат да бъдат описани като кисело, пикантно, маслено и солено. Притежава много висока масленост, обикновено около 75%, заради добавената в него сметана. Кората му е ядлива.

7. Serra da Estrela

Това сирене е най-старият и най-традиционен хранителен продукт в Португалия с международно признание. То е полумеко и се прави от млякото на две специални породи овце. Доенето се извършва ръчно, след което млякото се загрява, осолява се и се подсирва с екстракт от бодил.

От изварата се оформят парчета сирене, които се оставят да зреят във влажни и студени помещения. То има кремообразна, полумека вътрешност, която е жълтеникаво-бяла на цвят, докато вкусът му е чист, сладък и леко кисел. 

Снимка 647206

6. Mozzarella di bufala Campana (Биволска моцарела от Кампания)

Специално този вид биволска моцарела е направена от 100% домашно биволско мляко и произведена или в Кампания, или в съседния Лацио, Пулия и региони Молизе. Известно е, че биволското мляко е с по-високо съдържание на калций и протеини, но с по-ниско съдържание на холестерол, което прави това сирене особено ценено и търсено.

Биволската моцарела винаги е в саламура има мек, но леко кисел вкус.

5. Stracchino di crescenza (Стракино)

Още едно предложение от Италия, което обикновено се прави от краве мляко, но може да се използва и биволско. Има кремообразна и маслена консистенция и се използва преди всичко за намазване. Ароматът е мек, плодов и сладък. 

Въпреки че днес се свързва с регионите на Ломбардия, Пиемонт, Лигурия и Венето, за първи път е произведен в долината на река По в Ломбардия.

Снимка 647207

4. Reblochon (Реблошон)

Това френско сирене е полутвърдо и пресовано в калъпи по около 500 гр. Произвежда се от непастьоризирано краве мляко, което трябва да зрее поне 15 дни, в департаментите Савоа и Горна Савоа. Сърцевината има цвят слонова кост, а кората му е жълта до оранжева и годна за консумация.

Сиренето има леко плодов и орехов вкус, както и интензивен мирис, който напомня на мазетата, в които отлежава. Кремообразно е и лесно се разтопява.

3. Burrata (Бурата)

Това е занаятчийско сирене от региона Пулия в Южна Италия. Буквално името му се превежда като "намазано с масло". Прави се ръчно от краве мляко, сирище и сметана. Бурата е препоръчително да се консумира възможно най-скоро след приготвянето си - в най-добрия случай до 24 часа по-късно. 

2. Graviera Naxou (Гравиера)

Една гръцко предложение на крачка от върха. Това сирене от южната ни съседка се произвежда на остров Наксос от поне 100 години. То се е прави от пастьоризирано краве мляко или смес от овче мляко и максимум 20% козе мляко.

Млякото, използвано за производството му, има уникален вкус, защото животните, отглеждани на острова, се хранят с местни растения и билки. Гравиера е твърдо трапезно сирене с най-малко 40% съдържание на мазнини. Има тънка и светложълта кора и плътна вътрешност на малки дупчици.

Снимка 647208

1. Parmigiano Reggiano (Пармиджано Реджано)

Италианската класика, която оглавява класацията тази година. Това сирене се определя като едно от най-висококачествените в света. Прави се от сурово, полуобезмаслено мляко от крави, които пасат прясна трева и сено. Има твърда, пясъчна текстура и вкусовете му варират от ядков до силен и леко пикантен, в зависимост от това колко дълго е зряло.

Пармиджано Раджано започва да се прави още през Средновековието, когато бенедиктинските и цистерцианските монаси възстановяват влажните зони в долината на По. По-късно е кръстено на град Парма.

 

Източник: Lifestyle.bg