Един от ароматите, който хората обикновено свързват с Индия, е този на масала чай със своята пленяваща смесица от канела, индийско орехче и карамфил, оставяща трайно впечатление за сетивата. Всъщност неговата история е доста интересна и бива свързана с три различни култури – китайска, британска и индийска. Още в старите ведически писания може да се прочете за лечебната сила на горещо мляко с билки и подправки, което е укрепва здравето и духа.

В едно от преданията бог Рама поискал от сина на вятъра Хануман да спаси ранения му брат. Тогава Хануман отишъл до Хималаите в търсене на билка, която не успял да намери и откъснал цялата планина. След това я занесъл на Рама и така чаеният храст се появил в Индия. Ако погледнем погледнем версията на историците всъщност чаят идва от Китай през началото на XIX век като са запазени сведения за работата на Британската западноиндийска компания в платото на щата Асам. Днес от този регион се произвежда черен и зелен чай за цял свят.

На хинди думата масала означава „смес от подправки” като не е сигурно, когато точно хората решават да ги прибавят към горещото мляко, пише Artofliving. При класическият вариант на масала се използва черен чай, но той може да бъде заменен със зелен чай, ройбос и просто да сварите единствено сместа от подравки във вода. Всъщност в Индия има почти толкова много различни рецепти за масала, колкото и диалекти, но основните съставки са общо 4: листа чай, мляко, подсладител (най – често захар) и подправки. Ето как изглежда една рецепта за чаша масала чай, която може да си пригответе вместо кафе само за 15 мин:

Съставки:

     ½ ч.ч. краве мляко (или соево, ядково, оризово и т.н.)

     ½ ч.ч вода

     ½ ч.л. насипен черен чай

     ¼ ч.л подсладител (кафява захар, мед или стевия)

     ½ ч.л. смес от подправки (кардамон, канела, джинджифил, карамфил)

 Начин на приготвяне: 

  • Първата стъпка от рецептата за хималайския чай Масала е подготовката на сместа от подправки. Кардамонът се счуква като количеството му трябва да е като на канелата, която ако е на пръчици също се начупва хубаво. Най-добре е джинджифилът да е пресен,  но при липса на такъв, може да използвате и сух. Пресният джинджифил се настъргва или нарязва на малки парченца, приблизително около половината от количеството на сложения кардамон. Ако имате сух, се разчупва на малки парченца. От карамфила се слага приблизително по 1-2 за чаша чай. По желание може да се добави кориандър, който се счуква на ситно, както и малко черен пипер.
  • В тенджера слагате водата, добавяте всички подправки и поставяте капака. Сложете тенджерата на котлона и след като заври оставете така 4-5 минути. След това свалете тенджерата от огъня и добавете черния чай. Чаят трябва да се запари за няколко минути, след което се прецежда.
  • Връщате чая на котлона, добавяте млякото и меда/захарта, след което разбърквате, докато се разтопи.

Колкото повече мляко има, толкова по - питателен и засищащ става чаят. Но ако сложите прекалено много прясно мляко, това води до увеличаване на секрецията в белите дробове. Разреждането с вода и лютите подправки като черен пипер, джинджифил и карамфил обаче неутрализират този ефект. А сладките добавки предпазват лигавицата от евентуални раздразнения, причинени от стипчивите и люти вкусове. Стимулиращият ефект на кофеина пък се регулира с помощта на щипка индийско орехче  и кардамон.

Интересното е, че всяка подправка в чая масала помага на този човешки орган, на който прилича външно. Канелата наподобява костите, затова помага на костната система като я загрява. Индийското орехче е като мозъка и представлява много  силно лекарство. Карамфилът прилича червените кръвни телца, ако бъдат видяни под микроскоп. Кардамомът освен, че лекува черния дроб и е много ароматен, може да се дъвче и е полезен при проблеми със зъбите.