Тиквата вече трайно присъства на пазара у нас и окончателно измести дините и пъпешите. С нея могат да се приготвят много интересни ястия - и сладки, и солени.

Предлагаме ви рецепта за пържена маринована тиква - чудесно мезе за есента, което може да замести салатата или туршията.

Необходимите продукти са: тиква - 1 кг, брашно - 2/3 ч.ч., обикновено, олио - 1 ч.ч. (250 мл), за пържене, оцет - 1 ч.ч. (250 мл), чесън - няколко скилидки според вкуса, сол - на вкус, черен пипер - на вкус, розмарин - 1 стрък, на ситно.

Начин на приготвяне:

След като е обелена и изчистена, тиквата се реже на филийки, които се овалват в брашно. В загрята мазнина се пържат тиквените филийки. Вадят се с решетъчна лъжица и се слагат върху кухненска хартия.

Оцетът, чесънът, солта и пиперът се кипват. Тиквените парчета се осоляват, поръсват с пипера, розмарин и готовия вече сос. Оставят се в марината около 12 часа преди да бъдат сервирани.

Източник: gotvach.bg