Странно предложение нали! Желираният таратор е нестандартно решение за това как да промените по ефектен начин така обичаната разхлаждащата лятна супа. Вижте как да го приготвите:

 Необходими продукти:

  • кисело мляко - 400 грама
  • краставица - 1 брой
  • копър - 1/2 връзка
  • орехи - 1/3 чаена чаша
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 2 супени лъжици
  • желатин - 1 пакетче (10 гр.)

 Начин на приготвяне:

  1. Първата стъпка от рецептата за желиран таратор е подготовката на желатина. Изсипвате желатина в чаша и заливате с 50 мл студена вода. След 4-5 минути, след като желатинът набъбне, слагате чашата в малка тенджера с вода на котлона, за да го разтопите на водна баня. Докато подготвяте желатина нарежете краставицата на ситни парченца, като за класически таратор, измийте копъра и го нарежете на ситно, нарежете на ситно и чесъна. Изсипете краставицата, копъра и чесъна, заедно с ½ чаена лъжица сол в купа и разбъркайте.
  2. Разбийте добре киселото мляко, добавете към него и ⅓ чаена чаша топла вода и разбийте добре, за да не бъде киселото мляко много студено. След това към кисело мляко добавете разтопения на водна баня желатин и разбъркайте много добре, най-добре с тел за разбиване. Млечната смес добавете към нарязаните краставици и разбъркайте много старателно, за да се смесят добре.
  3. Идва моментът, в който трябва да разпределите сместа. Може да излеете сместа в по-голям съд, като например форма за кекс или да разпределите в отделни купички или чаши. Сложете голямо парче целофаново фолио за свежо съхранение в избрания от вас съд и в него излейте сместа.