Необходими продукти:

  • патладжани - 1 бр.
  • тиквички - 1 бр.
  • домати - 1 бр. голям
  • лук - 1 голяма глава
  • чушки - 1 - 2 бр. червени (може и зелени и жълти)
  • аспержи - 250 - 300 г зелени
  • царевица - 200 - 300 г (бланширана) замразена
  • магданоз - 1/2 връзка
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин
  • сол
  • бадеми - 5 бр. белени, бланширани
  • сирене - 2 плочки, около 250 г (за скара, тип Халуми)

Начин на приготвяне: 

Почистете зеленчуците (домат, лук, патладжан, чушки и тиквичка) и ги нарежете на по-дебели шайби. Чушките може и на дебели ленти. Подредете в две намазнени тави (без доматите), поръсете с малко сол, още малко мазнина и малко водичка. Пъхнете във фурната на 190 градуса (ако имате функция за готвене на пара във фурната ще е още по- добре). Целта ни е не да изпичаме напълно зеленчуците, а да омекнат просто. 

Докато са във фурната, извадете царевицата от фризера, за се отпусне. Не е нужно да се размразява нацяло. Извадете и сиренето за скара на стайна температура. В блендер сложете листата на магданоза, бадемите, чесъна и около 60 мл. зехтин + сол на вкус. Блендирайте до получаване на ситни парченца или така нареченото магданозено песто. 

Полуготовите зеленчуци извадете от фурната и запечете от двете страни до златисто на грил тиган заедно със домата. Може и на скара, разбира се. Ако например обичате тиквичките да ви хрупкат, може тях изобщо да не ги минаваме през фурната, а директно на скарата, пише Gotvach.bg. 

Подредете в две големи плата и на тяхно място запечете аспержите с малко зехтин. После и царевицата. Става супер вкусна! Накрая пекнете от двете страни и сиренето Халуми. Поръсете обилно с магданозеното песто и още сол и зехтин, ако е нужно. Сервирайте предястието от печено сирене топло.