Необходими продукти: 

  • Яйца 2 броя
  • краве масло 1/2 чаена чаша
  • брашно 1 чаена чаша
  • бакпулвер 1 чаена лъжица
  • захар 1/2 чаена чаша
  • орехи 1/2 чаена чаша смлени
  • моркови 1/2 чаена чаша настъргани
  • кисело мляко 3 супени лъжици
  • сол 1/3 кафена лъжица
  • ванилии 1 брой

Начин на приготвяне:  

  1. Първата стъпка от рецептата за великденски мъфини с моркови и орехи е подготовката на продуктите. Всички продукти трябва да са на стайна температура, а маслото да е добре омекнало. Пресейте брашното, заедно с бакпулвера. С помощта на миксер, или пък с тел за разбиване разбивате маслото и захарта. Добавяте яйцата, киселото мляко и солта и ванилията и отново разбивате.
  2. Към течната смес добавете песятото брашно и бакпулвера, както и солта и отново разбъркайте добре. Накрая добавете настърганите на ситно ренде моркови и орехите и разбъркайте, но този път с помощта на лъжица.
  3. Във всяко гнездо на формата за мъфини поставете хартиена кошничка и я напълнете на ¾ със сместа за мъфини с моркови и орехи. Не пълнете формата до горе, защото при печене мъфините ще се надигнат и ще прелеят. Печете великденските мъфини с моркови и орехи в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути, като проверявате дали са готови, като ги бучнете с клечка за зъби - ако остане суха, може да вадите мъфините от фурната.