Руската салата си я знаем всички! Всички знаем също, че руската салата, която приготвяме традиционно, е просто вариация на салата, която в Русия се нарича салата Оливие. Ето как да я приготвите:

 Необходими продукти:

  • Картофи 5 броя (средно големи)
  • Месо 300 грама (телешко или пилешко)
  •  яйца 3 броя
  • моркови 3 броя
  • грах 1 чаена чаша
  • кисели краставички 5 броя
  • лимон 1/2 брой
  • пресен лук 1 стрък
  • черен пипер 1/2 чаена лъжица
  • майонеза 200 грама

 Начин на приготвяне: 

  1. Първата стъпка от рецептата за салата Оливие е изборът и подготовката на месото. Най-добре е да се ползва телешко месо, но може да го замените успешно и с пилешко. Месото трябва да е добре сварено или задушено предварително. Подготвеното месо накъсайте на ситно.
  2. Всички продукти трябва да са нарязани на ситно. Картофите сварете добре, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Ползвате грах от консерва, отцедете го от водата и го добавете в купата. Морковите е най-добре да са кисели, но ако нямате моркови от туршия под ръка, то почистете и сварете морковите, след което ги нарежете на дребни кубчета и също ги изсипете в купата. Яйцата трябва да са твърдо сварени и нарязани на кубчета. Нарежете лука на ситно и го добавете към останалите съставки.
  3. След като всички продукти са вече нарязани и са в купата, добавете ½ чаена лъжица сол, черния пипер и сока на лимона и разбъркайте добре, за да се овкусят. Накрая добавете и майонезата, разбъркайте добре и оставете салата Оливие да престои поне час-два преди сервиране, за да се овкуси добре.

Източник: Supichka.com