Продукти:

  • 3 органични лимона
  • 300 г брашно за кекс
  • 100 г кисело мляко
  • 300 г захар
  • 3 яйца (размер L)
  • 80 мл зехтин
  • 1 щипка сол
  • масло за намазване
  • брашно за поръсване
  • пудра захар за поръсване 

Начин на приготвяне:

  1. Сложете измитите лимони в касерола и ги залейте със студена вода. Кипнете и изсипете водата. Налейте отново студена вода и пак кипнете. Повторете още поне два пъти. Оставете ги да врат 1 час и 10–15 минути.
  2. След това разполовете лимоните, отстранете семките и ги пюрирайте заедно с кората.
  3. Разбийте яйцата със захарта до побеляване.
  4. Прибавете киселото мляко, пюрираните лимони и зехтина и отново разбийте.
  5. Разбъркайте брашното със солта.
  6. Изсипете сухите съставки към течните и внимателно разбъркайте.
  7. Намажете форма за кекс с подвижно дъно с масло и поръсете с брашно. Изсипете тестото в нея.
  8. Печете кейка на 170 градуса до готовност – 40 минути или докато клечката, с която проверявате, излезе чиста.
  9. Охладете и поръсете с пудра захар.

 

Рецепта на: Бон Апети