Класическият американски пай е мечта на всяко дете отвът Тихия океан. Там този десерт е традиция не само за празниците, но и е уважаван начин да посрещнеш някой скъп гост или нов съсед. 

АКо се чудите защо този сладкиш е толкова тачен в Америка, просто опитайте да го приготвите и ще се учедите от първо лице. Ето как:

За тестото:

  • брашно - 1 ч.ч.
  • масло - 200 г
  • захар - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 щипка
  • вода - ½ ч.ч.

За плънката:

  • боровинки - 1 ч.ч.
  • захар - 3 с.л.

 Начин на приготвяне:

Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се слага нарязаното на парченца масло, солта, захарта, един жълтък и водата и бързо се замесва еластично тесто. Прави се на топка и се оставя в хладилника за 1 час.

Разделя се на две неравни части. По-голямата част се разточва и се слага в тава, като се притиска към дъното и се оформят стенички. Набожда се на няколко места с вилица, отгоре се слага хартия за печене и се покрива с бобови зърна. Пече се 30 минути на 160 градуса.

Бобовите зърна се махат. Боровинките се смесват със захарта и се слагат върху изпечения блат. Другата половина от тестото се разточва и се разрязва на ленти. С тези ленти се прави решетка върху боровинките. Намазва се с разбито яйце и се пече 30 минути на 180 градуса.