Козунакът е най-известния обреден хляб в нашата страна, като традиционно се приготвя за Великден. Зарадвайте вашите близки и приятели с домашно приготвен козунак. Вижте нашето предложение.

Необходими продукти: 1 кг брашно, 250 г захар, 250 г масло, 25 г мая, която да не е суха, 250 г прясно мляко, 7 яйца /един жълтък е за намазването на козунакът/, кората от 1 лимон, 1 ванилия, 1 с.л. ром или коняк.

Смесете маята с 1 ч.л. захар и 1 щипка сол, добавете топло прясното мляко, но не цялото количество. Прибавете и малко брашно и размесете тази смес до получаване на кашичка. Покрийте с кърпа и оставете сместа да втаса. Ще познаете, че е втасала, когато увеличи обема си около три пъти. Разбъркайте я и оставете да втаса още веднъж.

Пресейте брашното в тавичка, която е предварително затоплена. Затоплете останалото мляко със захар, докато тя не се разтвори напълно. Разбийте яйцата и рома и прибавете ванилията. Разтопете маслото в отделен съд, но внимавайте да не започне да се запържва.

Направете кладенче в пресятото брашно и с постоянно разбъркване добавяйте първо разбитите яйца с ром и ванилия, след това млякото, маслото и накрая сместа с маята, която приготвихме най-напред. Месете тази смес, докато не стане напълно хомогенна. Тестото, което сте получили трябва да е меко, топло и да не лепне.

Намажете повърхността на масата с малко олио или разтопено масло и започнете да биете тестото в нея със силни удари. Цялото тесто трябва да стане на мехурчета, които лесно ще видите.

Когато излязат мехурчетата намажете тестото с олио и го оставете да втасва в предварително леко затоплена фурна. Покрийте го с кърпа. Когато то увеличи своя обем тройно, отново трябва да го размесите с малко олио.

Разделете тестото на три равни части, от които се оформят дълги около 50 см рула. Сплетете ги на плитка, като ги съединявате с притискане. По ваше желание можете да сложите отгоре стафиди.

Поставете козунака в омазнена тава и оставете да втаса отново. Намажете го с жълтък и поръсете обилно със захар. Печете в умерена фурна. Извадете козунакът от тавичката, когато вече е леко изстинал.

Източник: gotvach.bg