Спанакът има едно огромно предимство пред другите любими зелени зеленчуци, каквито са копривата, лападът и киселецът, и това е фактът, че спанакът е достъпен не само през пролетта, а целогодишно. По пазарите и по магазините спанак има по всяко време на годината. Това превръща и рецептата за булгур със спанак в универсална, лесна и бърза рецепта, която е подходяща за експресен, вкусен и полезен обяд или вечеря по всяко време на годината. Булгур със спанак може да бъде постно ястие, подходящо за вегани, както и за постещите, а ако добавите и едно яйце , може да се превърне в още по-силно и засищащо ястие.

Необходими продукти:

  • булгур 1 чаена чаша
  • спанак 500 грама
  • пресен лук 1/2 връзка
  • пресен чесън 1/2 връзка
  • джоджен 1/2 чаена лъжица
  • яйца 4 броя

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за булгур със спанак е изборът и подготовката на продуктите. Винаги е по-добра идея да готвите с пресен спанак, ако имате такъв под ръка го измийте и почистете, след което го нарежете на ивици. Булгурът в търговската мрежа е най-разнообразен - цели зърна, или пък натрошен по-ситно или по-едро. Ако изберете булгура на зърна (като този на снимките), имайте предвид, че ще ви е нужно малко повече време, отколкото ако предпочетете натрошения. Измийте под течаща вода приготвеното количество булгур. Измийте и почистете лука и чесъна и ги нарежете на ситно. Ако приготвяте булгур със спанак през зимата, спокойно може да замените пресните лук и чесън с такива на глави.

В тенджера загрейте около 1/3 чаена чаша олио, след което изсипете нарязаните на ситно лук, чесън и спанак и разбъркайте добре. След около 4-5 минути, след като спанакът намали обема си добавете ½ чаена лъжица сол и сухия джоджен и разбъркайте. Добавете подготвения булгур, както и 2 ½ чаени чаши вода и оставете ястието да се свари на слаб огън, като периодично разбърквате, за да не загори.

След като булгурът е сварен ястието е готово за консумация. По желание може да разпределите булгурът със спанак в гювечета, да добавите по едно яйце към всяко гювече и да запечете на фурна. Имайте предвид, че фурната в никакъв случай не трябва да е гореща, когато поставяте гювечето, тъй като то ще се пукне.