Бабините питки със сигурност са един от незабравимите вкусове на нашето детство. А празничните трапези изглеждат пусти без пухкаво тестено изкушение върху тях. Предлагаме ви рецепта за неустоимо вкусна питка с масло и сирене, с която биха могли да се справят дори и  най-неопитните млади кулинари.

Необходими са:

1 кг брашно

1 бр. мая за хляб

4 супени лъжици кисело мляко

2 яйца

1 малък пакет масло

половин буца сирене

1 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка захар

1 чаена лъжичка сода

Необходимо е да пресеете брашното в удобна тава, за да стане тестото пухкаво. През това време размийте маята в една чаена чаша вода. Добавете я към брашното. След това добавете содата към киселото мляко и оставете да "шупне". Добавете към тестото, заедно с разбито яйце, солта и захарка. Започнете да месите тестото. Може да се наложи да добавите до 1 чаена чаша вода. След като тестото стане гладко, се покрива и се оставя на тихо и топло място, за да втаса. Оставете колкото е необходимо, докато удвои размера си.

Тестото се разделя на 4 равни части и се разточва до големината на тавата, в която ще се пече. През това време се разтапя маслото на водна баня. Всеки слой се намазва обилно с масло и се добавя натрошено сирене. Върху него се поставя втората разточена кора, после третата и четвъртата. Те също се намазват с масло и се поръсват със сирене.

Има няколко варианта как да подредите питката в тавата. Препоръчваме, след като намажете дъното с мазнина, да нарежете тестото на триъгълници, които да навиете на кроасани.

 

Друг вариант е да оставите кръг в средата, а останалата част да нарежете на пет или шест по-големи триъгълника, които да усучете и подредите във формата на слънце. Можете и да навиете тестото на руло, след което да го нарежете на равни части, които да подредите в тавата. 

След като се наредят, парчетата се заливат с останалото масло и се намазват с жълтък. Пече се на температура от 180 градуса, без вентилатор, до получаване на златист цвят. 

Приятен апетит!