Предлагаме ви рецепта за лесен и вкусен домашен козунак с газирана вода, който няма да затрудни дори и начинаещите кулинари.

Необходимите продукти са:

яйца - 4 бр.

кисело мляко - 4 с.л.

захар - 12 с.л.

олио - 8 с.л.

ванилова захар - 1 бр.

оцет - 6 капки

газирана вода - 250 мл

прясна мая - 30 г

брашно - 1 кг

Приготвяне:

Затоплете леко газираната вода, добавете 1 ч.л. от захарта и разтворете маята в тях, прибавете 5 с.л. от брашното и разбъркайте, оставете на топло, покрита с капак да се активира маята.

В голяма купа чукнете яйцата, добавете захарта и ваниловата захар, разбийте с миксер докато се разтвори захарта. Добавете киселото мляко, олиото, оцета и отново разбъркайте.

Към сместа добавете активиралата се мая, разбъркайте и започнете да добавяте от предварително пресятото брашно на части, като след всяко добавяне разбърквате добре. Замесете меко и не лепящо се по ръцете тесто.

Намаслете купата и тестото леко с олио и завийте добре, оставете на топло за 1 час да втаса. Разделете тестото на четири топки, оформете ги на фитили и заплетете козунака. Поставете го в тава покрита с хартия за печене и оставете за 30 минути на топло.

Намажете оформения козунак с развито яйце с малко олио и поръсете обилно със захар. Поставете тавата в студена фурна и включете на 250 градуса.

Първите 15-20 минути печете на тези градуси, а после намалете фурната на 150 градуса и печете до готовност, като проверявате с дървена клечка за зъби за нея.