Сайдерът е много популярен във Франция и Испания. Домашният сайдер е вкусен както топъл, така и студен. Когато е топъл, в него се добавят канела, карамфил и други подправки. Най-разпространеният е ябълковият. Той се получа от ферментация на ябълков сок без използване на мая. В резултат на това се получава лека алкохолна напитка – около 7 градуса – с красив кехлибарен цвят. 

За приготвянето на сайдер са необходими ябълки, които са леко кисели. Те се нарязват на парченца и се смилат. Получената рядка каша се слага в бутилка с широко гърло, като се запълват две трети от обема й или в неметален съд.

Добавя се захар – 150 грама на килограм ябълкова каша. Покрива се с марля и се оставя на топло. На четвъртия ден парченцата ябълки ще изплуват. Сокът под тях се прецежда, парченцата се изстискват и сокът се добавя към прецедения.

Добавя се захар – по 100 грама на всеки литър сок. Прелива се в бутилки, покрива се с марля и се оставя за 20 дни да ферментира окончателно. След това се консумира.

Можете да приготвяте и бърз сайдер.

Необходими продукти: 12 средно големи ябълки с кисел вкус, 1 портокал, 1 чаша кафява захар, щипка канела, 2 щипки индийско орехче, 4 карамфилчета, вода.

Ябълките и портокалът се нарязват на парченца. Може да не ги белите, а само добре да ги измиете. Слагат се в голяма тенджера. Добавя се захар, която може да се увеличи според вкусовите предпочитания.

Добавят се всички подправки и се залива с вода така, че да остава два пръста над плодовете. Вари се около час на бавен огън без капак. При нужда се добавя топла вода. След това се захлупва с капак, огънят се намалява и се оставя още 30 минути.

С помощта на пасатор се пасират плодовете и след това сайдерът продължава да се вари, докато цветът му не стане по-тъмен. След като поизстине, се прецежда и се сервира още топъл. Може да се съхранява в хладилник.