Искате ли да изненадате любимите си хора? Разнообразете менюто си с нова и интересна рецепта. 

Вижте как да приготвите карибско къри с печено пиле:

Продукти:

2 узрели жълти плантана (или сладки картофи)
6 цели пилешки бутчета (обезкостени)
1 ч.л. смлян бахар
3 ч.л. къри на прах
1 ч.л. канела
За къри соса:
3 скилидки чесън
1 палец корен джинджифил
1 червена люта чушка
1 ч.л. стъбла кориандър
2 пресни дафинови листа
1 глава лук
бучка масло
2 лайма, кора
1 консерва кокосово мляко (400 г)
1 с.л. лют сос
зехтин

За колслото:

½ зелка бяло зеле
2 моркова
2 стръка пресен лук
3 с.л. майонеза
1 лайм, сок

За сервиране:

хляб наан
кориандър
лайм, сок

Начин на приготвяне:

1. Смесете в купичка сухите подправки – бахар, канела и къри. Разбъркайте добре.

2. За къри соса нарежете на ситно лука, чесъна, лютата чушка, джинджифила и стъблата кориандър. Загрейте чугунен тиган върху директен огън на скарата с 2-3 с.л. зехтин в него. Сипете чесъна, лютата чушка, джинджифила и стъблата кориандър за 2 минути, като разбърквате. Добавете дафиновите листа. След това добавете лука и запържете за 5 минути. Настържете фино кората на лайма, овкусете със сол и черен пипер и добавете бучката масло. Щом маслото започне да се разтопява, добавете почти цялата смес от сухи подправки и разбъркайте. Добавете и лют сос (вж рецептата „Лютият сос на баба“) по ваш вкус. Залейте с кокосово мляко и оставете соса да къкри на слаб огън 30 минути.

3. Направете страничен разрез в обвивката на плантаните и ги поставете върху директен огън на скарата за 10 минути, като ги обръщате.

4. Поръсете пилешкото месо със сол и зехтин и набучете по 2 бутчета на 2 метални шиша. Поръсете със смес от сухи подправки и поставете върху огъня. Печете 15-20 минути, от двете страни.

5. За колслото в купа изтискайте сока на лайма и добавете сол и черен пипер. Нарежете на тънки кръгчета пресния лук и го добавете. След това настържете на едро ренде морковите и зелето и ги добавете в купата. Сипете майонезата и разбъркайте салатата много добре.

6. Пресипете къри соса в дълбок съд. Върху него поставете шишчетата с пилешко. Поръсете месото със сок от лайм и листа кориандър. Сервирайте ястието с обелени печени плантани, салата колсло и топъл хляб наан.