Необходими продукти:

  • тиква - 750 г (обелена и почистена)
  • лук шалот - 190 г
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 40 мл + за поръсване
  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - около 750 мл
  • пармезан - 6 с.л. на прах
  • прошуто - 4 тънки слайса
  • бял пипер - 1/2 ч.л.
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • тиквено семе - за поръсване
  • сол - на вкус

Начин на приготвяне:

Кремсупите са идеален начин да сготвим нещо бързо, вкусно и здравословно. Те могат да се превърнат и в изключително красиво и изискано предястие, когато са сервирани в подходящи чинии и украсени по подобаващ начин.

Сред най-предпочитаните са кремсупите от тиква, тъй като позволяват много различни комбинации. В нашия случай хармонираме приятната сладост и мекота на тиквата със солеността на прошуто и ароматния пармезан.

В тази супа няма картофи за допълнително сгъстяване, което я прави кадифено нежна, ефирна и лека.

Първо, си обелете и накълцайте лука Шалот и чесъна. Запържете ги за 3-4 минути в зехтина, след което добавете тиквата на малки парченца. За да се сготви по-бързо, може и да я настържете. Сложете щипка сол и задушете за 10 минути при периодично разбъркване. Ако прецените, че е нужно, сложете още малко зехтин.

След като тиквата е поомекнала (ако сте я настъргали, ще забележите как обемът ѝ е спаднал почти наполовина), налейте водата, още малко сол и подправките. Гответе под капак 20 минути на умерен огън.

Отстранете от огъня, налейте млякото и сложете 2 пълни лъжици пармезан на прах. Пасирайте до съвършена гладкост и при нужда си разредете супата с още мляко или сметана.

Запечете тиквеното семе за много кратко на сух тиган (няма как да не сложим нещо хрупкаво към една кадифено кремообразна супичка).

Разсипете на порции, поръсете с малко зехтин, тиквеното семе и по лъжица пармезан на прах.

Към всяка порция добавете прошуто на тънки лентички, навити като рози.

Сервирайте тази кремсупа от тиква топла.

 

 Източник: Gotvach.bg