Кайсиите все още изобилстват на пазара. Те са много вкусен и полезен плод, който е добре да консумираме суров и пресен. Все пак кайсиите влизат в състава и на много сладкиши и зимнина.

Ето защо ви предлагаме тази рецепта за компот, но не обикновен, а с ром. 

Необходимите продукти за 6 бурканат от 1 литър са: кайсии - 3 кг, вода - 2. 5 литра, захар - 0.9 кг, ром - 3 чаени лъжички или  по половин чаена лъжичка в буркан.

Измиваме добре кайсиите за компота под течаща вода.

Аз не отстраних ципата, но ако искате да я премахнете, направете това:

Поставяме на части от измитите плодове в гевгир и поставяме в продължение на 3 минути в тенджера с вряща вода.

След като се бланшират, потапяме в студена вода и отстраняваме кожата.

Кайсиите нарязваме на половина и изваждаме костилките.

Измиваме си бурканите и нареждаме кайсиите.

В дълбок съд поставяме захарта, водата и оставяме да се вари.

Готовият сироп изсипваме в бурканите при кайсиите.

Добавяме рома също във всеки буркан.

Запечатваме с капачки и стерилизираме компотите за 10 минути .

След като извадим, обръщаме бурканите с капачките надолу, докато изстинат всички.

gotvach.bg