Експертите по здравословно хранене предупреждават, че не всички храни в ежедневната диета могат да се претоплят. Такава храна не само губи своите полезни и хранителни свойства, но и може да навреди на тялото ни.

Никога не подгрявайте ястия на основата на яйца. Те не само бързо губят всичките си полезни свойства, но и придобиват вредни такива, поради появата на канцерогени и токсични вещества. Ето защо омлетите и бърканите яйца трябва да се приготвят преди всяко хранене, а варените яйца, които допълват идеално салати и сандвичи, трябва да се консумират веднага след готвене.

Ястията с добавка от целина са не само вкусни, но и здравословни. При многократна термична обработка обаче някои от елементите, съдържащи се в целината, променят структурата си и стават канцерогенни.

Решение: Много кремообразни супи на основата на целина са вкусни и студени.

Спанакът е задължителен в диетата на хората, които се придържат към принципите на здравословното хранене. При постоянно нагряване обаче нитратите, които могат да се съдържат в листата му, се превръщат в нитрити и нитрозамини. Последните имат пагубен ефект върху ферментацията и храносмилането на стомаха. Най-добре е да използвате спанак в смутита, сандвичи и салати, за да получите максимална полза за вашето тяло и здраве.

Затоплените картофи губят както вкуса, така и здравословните си качества. И ако се съхраняват неправилно при стайна температура и във фолио, те могат да причинят ботулизъм, според диетолозите от Health Limits.

Яжте бульони и пюрета веднага след готвене. Ако варените картофи останат, можете да ги използвате за приготвяне на вкусни и пълноценни салати или студени супи.

Подгряването на пилето не се препоръчва, тъй като подобни действия променят структурата на протеина и могат да повлияят неблагоприятно на храносмилането, което прави месото трудно смилаемо. Такива храни могат да причинят стомашно-чревни проблеми и да увеличат риска от развитие на гастрит.

От остатъците от варено или печено пиле, котлети и пържоли можете да приготвите вкусни салати или сандвичи.

Цвеклото е уникален продукт, който не губи полезните си свойства по време на първоначалната топлинна обработка, точно както доматите. Но претоплянето значително влошава полезните свойства на тази кореноплодна култура.
За да извлечете максимума от този здравословен зеленчук, добавете варено цвекло към салати и сурово цвекло към различни коктейли.