Баба и дядо винаги са ни учили, че закуската е най-важното хранене за деня и че никога не трябва да я пропускаме. Особено не бива да пропускате това хранене, ако искате да свалите няколко килограма, които сте натрупали през последните месеци.

Важността на закуската, когато става въпрос за отслабване и поддържане на стройна фигура, показва факта, че мнозина наричат ​​първото хранене за деня „диета за закуска“. Всъщност намеква за факта, че това е най-важното хранене за деня.

Това всъщност не е диета и няма правила какво трябва и какво не трябва да консумирате в определено хранене. Терминът "диета за закуска" се отнася до равномерното разпределение на калориите през целия ден.

Как работи "диетата за закуска"?

Това означава, че трябва да консумирате най-калоричното хранене сутрин. То може да съдържа до 700 калории. Следва обяд, който трябва да бъде по-малко обилен и може да бъде около 500 калории. Последното хранене за деня е вечеря, която трябва да бъде най-малкото хранене за деня с около 300-400 калории.

Също така би било добра идея да се уверите, че консумирате най-висок процент въглехидрати и протеини на закуска и обяд и че вашата диета трябва да включва протеини и зеленчуци.

Много е важно да мислите за храненето според отделните части на деня. А именно, нашите хормони, които са отговорни за изгарянето и съхраняването на мазнини и работят по различен начин сутрин и вечер.

Едно проучване потвърди тази теория. За период от осем месеца изследователският екип проследи 94 жени и мъже с наднормено тегло, които бяха разделени на две групи, в зависимост от дневното меню.

Едната група коригира храненията си с по-нисък прием на въглехидрати, яде по-малка закуска, нормален обяд и по-голяма вечеря, докато другата група спазва „диета за закуска“ или обилна закуска, среден обяд и по-малка вечеря. Тя консумира най-много калории сутрин и най-малко вечер.

И двете групи отслабнаха по време на това проучване, тъй като и двете имаха меню с по-малко калории, отколкото бяха свикнали. Но другата група, тази, която яде обилна закуска, отслабна значително повече.

Респондентите също така отбелязват, че имат повече енергия, по-внимателни са и чувстват по-малко жажда за въглехидрати. По-късно въпросната група продължи да отслабва.

Ако не сте сутрешен тип, опитайте се постепенно да правите промени и да прехвърляте част от калориите от вечерта към първото сутрешно хранене. Колкото по-естествено стават промените, толкова по-лесно би било да се адаптирате към тях и да ги включите в ежедневието си.