Някои рецепти изискват само яйчен белтък или жълтъци, но тогава възниква проблем - какво ще правим с остатъка? Не ги изхвърляйте, а опитайте някои от тези осем интересни идеи.

Кулинарните приключения, особено ако печете торти, често ще ви оставят с няколко белтъка или жълтъка. Но преди да се насочите към кошчето, помислете два пъти.

Препоръчваме ви да дадете втори шанс на жълтъците и да опитате някои от тези рецепти.

За излишък от белтъци:

1. Яйчна бяла торта

Нещо вълшебно се случва, когато смесите белтъка със захарта. Поставете получената „бита сметана“ върху коричка за пай и я изпечете като лек десерт.

2. Омлет

Яйчният бял омлет е добър начин да ядете яйца в нетрадиционна, но по-лека и здравословна форма. За да получите по-гъста структура, добавете малко доматено пюре или спанак.

3. Коктейли

Яйчният белтък може да добави кремообразна текстура към много коктейли, а протеините ще балансират киселинните съставки и ще имате приятна пяна на върха на коктейла.

За излишните яйчни жълтъци:

1. Сладолед

Научете как да си направите крем от жълтък и скоро ще можете да си направите сладолед у дома без проблеми. След като научите как да изградите сместта, пред вас ще се отвори свят от възможности. Можете да поставите парчета листа от мента или натрошени орехи. И ако не сте за сладолед, ще имате крем, който ще "седи" добре на всеки десерт.

2. Добавете сол

Тази тайна рецепта е известна на много топ готвачи. Добавете сол или просто мариновайте жълтъците (например в соев сос) и след това ги хапвайте с всичко: макаронени изделия, ориз ...

3. Пудинг

Може да не повярвате, но яйчният жълтък е виновен за богатството на вкусовите качества на най-добрите кремообразни пудинги. Разбира се, ако се замислите, има смисъл, защото пудингът е просто изпечена версия на кремообразен сладолед.

4. Холандски сос

Ако не сте фенове на сладкишите, направете този богат сос, необходим за приготвянето на яйца Бенедикт, но който може да послужи и като сос за домашно приготвена бисквита с масло.