Границата между най-добрия пролетен деликатес и храната, която никой няма да яде, защото не сте почистили или приготвили - аспержите, е тънка.

Ето какви грешки трябва да избягвате, ако искате да приготвите вкусно ястие с аспержи.

Не почиствайте аспержите правилно

Твърдата част от аспержите не се яде и ако се опитате да приготвите този зеленчук без подходящо почистване, ще получите ястие, което не може да се яде. Огънете аспержите, докато се спукат в частта, където удебеленото стъбло се превръща в мек връх. Отстранете твърдата част и използвайте само меките части.

Прекалявате с термичната обработка

Аспержите не изискват дълго готвене, така че не прекалявайте с термичната обработка. Ако искате да го приготвите във вода, ще ви трябват три до пет минути в зависимост от дебелината. Ще ви трябват и няколко минути, за да го изпържите в тиган или да го приготвите на пара.

Ще получите специален вкус, ако поставите аспержите във фурната. Поръсете със зехтин, сол, черен пипер и малко настъргана лимонова кора, след което поставете във фурната на 220 градуса по Целзий за около десет минути.

Използвайте лед след готвене

Зелените зеленчуци губят цвета си, ако се готвят дълго време. За да запазите свежестта на естествения цвят възможно най-дълго, 1-2 минути след готвене го поставете в "ледена баня" със студена вода и кубчета лед.