Кешкекът е традиционно арменско ястие с пилешко месо и жито. Макар да е част от арменската кухня, то е придобило популярност в Близкия Изток и се среща и приготвя в Турция, Сирия и Иран. Според някои се приготвя като обредно ястие и се поднася за религиозни празници.

Пилешкото се сварява много добре в подсолена вода, зехтин и черен пипер до разпадане. Отделя се от бульона и се раздробява на конци.

За един кг. пилешко место се използва един кг. грухано жито, което предварително се почиства и накисва във вода за няколко часа. Житото се сварява с бульона, в който е варено пилето. Не трябва бульона да е повече от 1 пръст над житото. Вари се до пълно разпукване на зърната. Ако е необходимо при варенето може да се долее вода, но отново тя не трябва да бъде повече от 1 пръст.

След като житото се свари, се пасира и към него постепенно се добавя месото и се бърка с дървена лъжица на слаб огън. Накрая се прибавя на тънка струйка разтопено масло около 150 гр. Бърка се до получаване на светла хомогенна смес.

Сервира се в чиния за всеки, като в средата се прави кладенче, в което се слага сгорещено масло, черен пипер и щипка кимион.