Баклавата е безспорно един от най-сладките и сочни десерти. Приготвя се сравнително лесно и бързо. Баклавата е идеален завършек за празничната вечеря на Коледа и Нова година. Ето как да я приготвим с нарязани кори.

Продукти:

 За сиропа:

2 ч.ч. захар

4 ч.ч. вода

1 с.л. пресен лимонов сок

За баклавата:

400 г фини кори

2 и 1/2 ч.ч. смлени орехи

1/4 ч.ч. кристална захар

250 г разтопено масло

Приготвяне

В тенджера комбинирайте захарта и водата. Оставете ги да заврат и след около 5 минути добавете лимоновия сок. Разбъркайте хубаво, за да се разтвори захарта добре и отделете сиропа от котлона, за да се охлади напълно.

В кухненски робот смелете орехите и захарта. Изберете подходяща тава за баклавата. Навийте една част от фините кори на руло и с помощта на кухненска ножица ги нарежете на парченца. По форма и размер трябва да приличат на юфка. Разпределете ги в тавата равномерно и леко притиснете с длани. Върху тях разпределете ореховата смес. Останалите кори нарежете и разпределете върху орехите както първите. Отново притиснете с длани, съветва az-jenata.bg.

С остър нож нарежете баклавата на ромбоиди и залейте с разтопеното масло. Печете в предварително загрята фурна на около 180 градуса за около 30-35 минути или до готовност. Извадете баклавата от фурната и я залейте. След като изстине може да я покриете с алуминиево фолио и да я оставите поне един ден, за да поеме хубаво от захарния сироп.