Оризът е една от храните, които се считат най-прости за приготвяне. Това обаче е факт само след като сте научили тънкостите.

Всъщност изборът на подходящ вид ориз ще ви помогне да разнообразите менюто си и да го направите по-здравословно: Изследователите от Харвардската школа по обществено здраве откриха, че консумацията на две или повече седмични порции кафяв ориз може да намали риска от диабет тип 2.

Тъй като кафявият ориз не се преработва като белия ориз, той все още съдържа триците и зародиша, които са пълни с полезни хранителни вещества, както и с фибри, стабилизиращи кръвната захар.

Ако решите да включите ориза във вашата диета, вижте по-долу стъпка по стъпка инструкции от Chef de Cuisine в Fairway Market Cafe, Vincent Olivieri, как да го приготвите правилно

1. Изплакнете ориза. Това помага да се отървете от допълнително нишесте, което прави ориза по-лепкав, отколкото трябва.
2. Използвайте цедка и изплакнете, докато водата се оттече.
3. Основното правило за готвене ориз е съотношението - винаги 2 части вода към 1 част ориз. Оттам можете да регулирате въз основа на инструкциите на опаковката.
4. Оставете водата да заври. Ако инструкциите на опаковката предлагат добавяне на растително масло, заменете го с масло за по-домашен вкус.
5. Добавете ориза, след като водата заври, и след това го оставете да къкри постоянно.
6. Покрийте тенджерата и след това намалете температурата. НЕ Вдигайте капака! Примамливо е, но парата е от решаващо значение.
7. След около 18 минути проверете ориза. Ако оризът е сварен и има допълнителна вода, не се притеснявайте! Просто изцедете тази вода, като наклоните тигана.
8. Много внимателно разбъркайте ориза с вилица. Това трябва да стане без да натискате ориза, а само да разделите буци, ако са се образували такива при варенето. 

Професионален съвет от готвача Оливиери: Моят трик е винаги да използвате незалепваща тенджера, по този начин получавате идеално сготвен ориз на дъното. 

Изискват ли кафяв ориз, див ориз и бял ориз различно време за готвене?

Всеки вид ориз изисква различно време на печката. Готвенето на кафявия ориз отнема повече време, тъй като все още има непокътнати влакнести трици и хранителни зародишни слоеве и е премахната само обвивката (външният слой).

Готвенето на пълнозърнест ориз обикновено отнема от 45 до 50 минути. Дивият ориз отнема приблизително същото време за готвене като кафявия ориз, тъй като той също е пълнозърнест. Белият ориз, при който слоевете трици и зародиши са отстранени в процеса на смилане, обикновено отнема 15 до 20 минути за сваряване.