Хумусът е ориенталско ястие на базата на нахут, което придоби изключително популярност в целия свят поради своите здравословни свойства. Toй може да се яде както намазан върху тост, така и като отделен сос. 

Хумусът е богат източник на протеини и съдържа големи количества фосфор, магнезий и фибри. Той е перфектна комбинация от вкусна и здравословна храна.

Предимството е, че можете да приготвите хумус вкъщи и да го овкусите точно както желаете.

Съставки:

1 чаша варен нахут
4 - 5 скилидки чесън
сол
8 супени лъжици зехтин
3 супени лъжици лимонов сок
4 супени лъжици сусамово семе или тахан

Сложете сварения и охладен нахут в купа. Смесете зехтина и сусамовите семена докато станат като паста, за да получите тахан или просто си купете готов такъв. Но хумусът може да се направи без тази съставка, така че ако не сте фен на сусамовите семена, просто пропуснете тази част.

Блендирайте нахута с чесъна, лимоновия сок и зехтина (поне 5-6 супени лъжици) до получаване на гладка паста.

Накрая прехвърлете всичко в купа, където ще сервирате хумуса, добавете лимонов сок и малко червен пипер.