На Коледа традиционно се яде месо. Рецептата за пържоли е изпитана и лесна за приготвяне. Тя е за 8 броя свински пържоли от смесен тип - 4 броя свински врат и 4 броя свински котлет/ може и само от един вид/.

Продукти:
1/4 от пакет подправка за барбекю
50 мл. зехтин / олио/ - може и повече, до консистенция на паста
1/2 ч.л. пчелен мед
8 бр. свински пържоли

Начин на приготвяне:
Може да използвате охладени пържоли, но ако са замразени, предварително се изваждат да се размразят от вечерта. След като месото се е размразило, се измива под течаща студена вода. След това слагаме месото в цедка да се отцеди около 30 минути. След като пържолите са се отцедили от водата, трябва да се разстелят с помощта на чукче от двете страни.

След това приготвяме пастата /марината/ за пържолите. Слагаме подправката за барбекю в купа и добавяме зехтина / олиото/ по малко, докато се получи гъста паста. Най- накрая добавяме и меда и отново разбъркваме /марината е подходяща и за свински ребра/. За любителите на по- пикантните ястия, може да добавят към пастата и горчица и други подправки на вкус.

В голяма купа слагаме отцеденото месо и започваме да втриване сместа във всяка пържола от двете страни. Слагаме пастата, за да може пържолите да останат сочни при печене. След като сме глазирали пържолите с пастата, ги оставяме да се овкусят 30 минути.

След като пържолите вече са овкусени, преминаваме към изпичането.
Скарата се загрява до максимална степен. Когато печем пържолите от врат, ги обръщаме след 2-3 минути, за да не се образува форма на ,,лодка”, защото месото от врат е по-крехко. Продължаваме с обръщането на пържолите, до желаната степен на изпичане.
Пържолите от котлет също се въртят при печене.

Надявам се, че рецептата ще ви бъде полезна. Очаквайте още авторски рецепти на Надежда Сотирова в Glas.bg