Изпитана домашна рецепта за гювече. Ето как да приготвите с нея 4 порции гювечета.

Необходими продукти: 

1 глава кромид
1 чушка сиврия /голяма или 2 по-малки/, може и червена печена чушка
500 мл. доматен сос
1 бр. салам /350гр./
40 гр. варена царевица /може и от консерва/
4 плочки сирене /200гр./
чубрица
кашкавал
4 бр. яйца / по желание/
Начин на приготвяне:
В четирите гювечета разпределяме доматения сос по равно /ако не разполагате с отделни съдове, може и в голям гювеч да сложите продуктите/. Измиваме, обелваме и нарязваме кромида на ситно, като разполагаме по четвърт от главата във всеки съд.

Измиваме и нарязваме чушката сиврия и я добавяме във всеки съд по равно, може да добавите и печена червена чушка по желание. Нарязваме салама и го добавяме към останалите продукти /няма нужда да слагаме мазнина, защото салама и кашкавала пускат мазнина/. След това разпределяме и царевицата. Слагаме по една плочка сирене на всяко гювече.

Добавяме стрита градинска чубрица към продуктите и леко разбъркваме.

Слагаме гювечетата в не загрята фурна, за да не спукаме съдовете и печем на 180 градуса за 1 час. След това ги изваждаме от фурната и към всяко гювече прибавяме по едно сурово яйце и настърган кашкавал, след това отново го похлупваме с капак. Оставяме ги така за 10 минути, за да се стегне яйцето, но да стои рохко, както и кашкавалът да се разтопи.

Ако обичате яйцата по-твърди, може да ги добавите по-рано с останалите продукти, преди да сложите гювечетата във фурната.
Но, отново кашкавалът го прибавяме накрая, преди да се сервира порцията.

Да ви е сладко!

Очаквайте още изпитани рецепти на Надежда Сотирова в GLAS.bg