Ако се чудите с какво да нахраните злоядо дете – здравословен бургер винаги ще свърши добра работа. Освен това малките порции на днешното ни предложение позволяват да изненадате приятно ваши близки, дошли на гости. Ако пък нито едно от тези две неща не е ваше притеснение, тогава запретнете ръкави и се забавлявайте, защото тази рецепта не е лесна, но пък резултатът си заслужава!

Продукти:

  • 100 г майонеза
  • 1/2 консервиран лимон
  • 10 листа прясна мента
  • 10 листа магданоз
  • 10 листа пресен кориандър
  • 12 мини питки за бургер
  • 150 мл доматено чътни

За фалафелите:

  • 300 г сух нахут
  • 1 ч.ч. листа пресен кориандър
  • 80 мл лимонов сок
  • 2 скилидки чесън
  • 2 малки червени люти чушки
  • 2 с.л. семена кимион
  • 2 с.л. смлян кориандър
  • сол и черен пипер
  • олио за пържене

 

За бързата туршия:

  • 6 репички
  • 6 бейби корена паъщрнак
  • 6 корнишона
  • 6 бейби главички червено цвекло
  • 2 с.л. семена кориандър
  • 400 мл зехтни
  • 150 мл оцет от шери
  • 2 с.л. мед

Начин на приготвяне:

  1. Сложете предварително накиснатия за 1 нощ в студена вода и прецеден нахут в кухненски робот. Добавете нарязаните на едро чесън и люти чушки без семки, листата кориандър, както и подправките - сол, черен пипер, кориандър и кимион (семената предварително се запичат в сух тиган и след това се смилат). Добавете прясно изцедения лимонов сок и смелете всичко до получаването на паста, която може да се задържа като я стиснете.
  2. Оформете малки плоски кюфтенца от сместа, по около 50 г всяко. След това ги изпържете на порции в маслена баня (олиото трябва да е загрято до 180 градуса), до златисто, за около 3 минути. Извадете фалафелите в чиния, постлана с кухненска хартия.
  3. За бързата туршия пригответе стерилизиран буркан. Почистете и нарежете зеленчуците на тънки кръгчета. Подредете зеленчуците в буркана и добавете семената кориандър. В купа разбийте оцета, меда и зехтина. Залейте зеленчуците със сместа. Затворете буркана и поставете в хладилник за 30 минути.
  4. Разрежете питките на две и ги запечете. На едната половинка питка сложете малко доматено чътни, а на другата малко майонеза. Сложете от маринованите зеленчуци, а след това фалафел. Завършете с листа пресни подправки и захлупете с другата половинка на питката.